#100 Piirustusta – Päivä 60: Ajankohtainen vai ikivihreä, osa 2

Eilen kirjoitin ajankohtaisesta sisällöstä, nyt mennään ikivihreään. Ikivihreä sisältö ei vanhene heti. Se voi kerätä uusia lukijoita vaikka vuosia ja lähteä somessa aina uudestaan kierrokselle.

Esimerkkejä ikivihreästä sisällöstä:

Keväällä kirjoittamani blogi hankeviestinnästä on tarkoitettu pitkäaikaiseksi ja aikomuksena on päivittää sitä, kun tulee tarvetta.

THL:n blogi “Nämä 10 väittämää kertovat, kuinka osallinen olet. Tämä on nerokas, koska on kyse oikeastaan osallisuusindikaattorista – lähtökohtaisesti kuivakka aihe – mutta se on saatu käännettyä testiksi, josta lukijat voivat löytää itsensä. Tämä on jo yli vuoden vanha kirjoitus, mutta näen sen nousevan aina uudestaan somessa.

Ruokapakkaamisen ABC on pitkäaikainen karttuva alan sanasto. Tässä on minusta fiksu toimintatapa: uudet termit avataan ensin alan erikoislehdessä, jolloin uutta sisältöä syntyy luontevassa rytmissä ja sanasto pikkuhiljaa pullistuu.

Jos tavoittelee ikivihreää sisältöä, kannattaa ensin tutkailla hakukoneesta mitä aiheesta jo löytyy ja missä on se oma rako, ja sitten kirjoittaa rauhassa hyvä teksti.

Kirjoitusta kannattaa jakaa moneen kertaan ja aina uudestaan, sillä tieto ei vanhene.

Tekstiä voi myös päivittää tai siitä voi tehdä uudistetun version.

Seuraa ikivihreän sisällön menestymistä analytiikan (esim. Google Analytics)  ja hakukoneiden avulla. Joskus tulee yllätyksiä, esimerkiksi oman blogini suosituin sivu on Näin teet siistejä diagrammeja ja kaavioita itse oli tällainen, älysin vasta äskettäin käydä päivittämässä sitä.

Lopuksi vielä pari neuvoa

Ajankohtaiseen sisältöön

Harjoittele notkeutta reagoida yhteiskunnan tapahtumiin. Vaikka ei olisi oma blogivuoro tai kollegat eivät ehtisi kommentoida tekstiä, niin joskus tarvitaan nopeutta.

Ikivihreään sisältöön

Kirjoittavana asiantuntijana laittaisin tavoitteeksi tehdä joka vuosi 2-4 aikaa kestävää, erityisen hakukoneystävällistä ja lukijoiden kaipaamaa sisältöä aiheesta.

Ja jos joku kirjoitus alkaa osoittaa ikivihreän merkkejä (on lukijoita, löytyy hyvin hakukoneista), jaa sitä uudelleen ja virkistä sisältöä aika ajoin.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta