#100 Piirustusta – Päivä 25: Aurinkolomalle

Kehys jossa lukee "Lomalla mennään aurinkoon"

Faktat yksin eivät vaikuta.

Ne liikuttavat vasta, jos kuulijalla on olemassa mielessään sille sopiva kehys. Faktat ovat äärimmäisen tärkeitä, mutta ne vaativat kontekstin, johon liittyä.

Me ajattelemme kehysten ja metaforien kautta.

Näin sanoo lingvistiikan professori George P. Lakoff.

Kehyksiä on monen tasoisia. Kun joku argumentti “tuntuu” oikealta, se on koskettanut syvää kehystä. Ja tällainen syvä arvomaailmaan liittyvä kehys ei muutu nopeasti.

Mietitään esimerkin kautta.

Jos henkilö on pienestä pitäen tottunut siihen, että lomalla mennään aurinkolomalle ja lomailu on nimenomaan ulkomailla lämpimässä oleilua, niin hänestä voi tuntua “väärältä”, jos hänelle sanotaan, että et muuten saisi lentää aurinkoon.

Ja jos tähän haluaa vaikuttaa, pitää ensinnäkin ymmärtää, että siellä on se syvä kehys olemassa.

Tämä tuli mieleen, kun olin vanhempainillassa pöydässä, jossa keskustelunaihe oli se, missä kukin on ollut viimeksi lomalla ja mihin he aikovat seuraavaksi matkustaa.

Itselläni ei taida olla juuri tätä kehystä, koska meillä ei ollut varaa aurinkolomiin. (Mutta on monia muita huonoja, en yritä tarinalla kertoa olevani parempi ihminen.)

Lakoff on pohtinut freimejä myös ilmastonmuutokseen liittyen ja antaa neuvoja siitä viestimiseen.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta