#100 Piirustusta – Päivä 81: Eilinen kysymyspatteristo muistiystävällisemmässä muodossa

Jaoin eilen kysymyspatteriston, joka auttaa argumentoinnissa. Ajatus oli, että ne pitäisi opetella ulkoa.

Tajusin uimarannalla, että muistin niistä kaksi.

Ongelmaksi tuli työmuistin rajallisuus. Eilisiä kysymyksiä oli kymmenen, mikä oli selvästi liikaa keski-ikäisille kesäaivoilleni. Viidennen kysymyksen kohdalla kaikki oli jo mössöä mielessäni.

Klusterointi auttaa muistamisessa. Asiat ovat paljon helpompi palauttaa mieleen 3-5 yksikön köntissä.

Nyt minulla on kymmenen kysymyksen sijaan muisteltavana rikkinäinen lasi, lentävä tennispallo, vaihtoehdot A, B ja C sekä vaaka, sekä niihin liittyvät muutamat kyssärit. (En pidä näitä erityisen oivaltavina piirroksina, mutta nämä ovat siis muistin tuki minulle. Sinä piirtäisit eri kuvat ja muistaisit niiden avulla.)

Ongelma Mistä ongelman tunnistaa? Millaisia konkreettisia haittoja siitä seuraa? Miten laajalle levinnyt se on? Syy Mikä aiheuttaa ongelman? Onko sen syy jokin nykyinen käytäntö? Pitääkö nykykäytäntöä muuttaa? Ratkaisu Mitä ratkaisuja siihen on? Mikä ratkaisee ongelman parhaiten? Seuraukset Mitä hyvää ratkaisusta seuraa? Onko sillä huonoja seurauksia ja millaisia?
Kävin erään koulutuksen, jossa opettaja piirsi joka tunnilla simppeleitä piirroksia ja sanalistoja fläpille. Asiat jäivät tosi hyvin mieleen. Siksi tein tästä nyt klusteroidun ja kuvitetun version.

Klusterointi kannattaa muistaa vaikkapa esitystä tehdessä. Jos listaan on tulossa yhdeksän kohtaa, kannattaa harkita asioiden niputtamista kolmeen kokonaisuuteen, joihin liittyy alakohtia.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta