#100 Piirustusta – Päivä 20: Marin etäkokousvinkit

Kuva mind mapista, jossa on näitä samoja vinkkejä.

Tartun aiheeseen, josta vain harva on kirjoittanut: vinkkini etäkokouksiin!

Tässä korona-aikana on tullut tutuksi niin Zoom, Teams, Google Hangouts, Whereby kuin Slackin videoneuvottelu. Nykyään menee huomattavasti vähemmän aikaa säätöihin alussa, ja muutenkin homma alkaa sujua.

Valo, ääni ja tietokoneen sijoittelu ovat perusasioita.

Valon pitää tulla edestä naamaan, ei takaa. Pahinta on istua ikkunan edessä niin, että ikkuna on selän takana, koska kasvoja ei näy sitten ollenkaan. Pöytälamppu tarvittaessa lisävaloa antamaan.

Tietokoneen kamera pitäisi mieluiten saada silmien tasolle. Jos se ei onnistu, niin itse laitan sen ainakin kauemmaksi sierainnäkymän vähentämiseksi.

Tarkista taustan kauneus. Se ei meillä ole mahdollista, joten olen pinonnut taustalle koristetyynyjä sekä kasan päälle nallen ilahduttamaan. Työkavereilla on kauniita viherkasveja, ja kirjahylly vakuuttaa aina.

Katso kameraan päin. Se pieni vihreä valo. Tästä muistuttamaan voi kameran lähelle laittaa post it -hymynaaman. Ja jos tarvitset muistiinpanoja, laita sähköinen muistilappu kameran lähelle, joten katsot ainakin sinnepäin. Mutta älä koko ajan killitä kameraan, se on outoa.

Hanki mikrofonikuulokkeet. Eron huomaa kokouksissa, joissa joillakin on luurit ja toisilla ei – niitä toisia on vaan miellyttävämpi kuunnella. Minusta kännykän halpiksetkin auttavat, itse käytän niitä.

Kameroiden kannattaa olla alussa päällä, mutta ei välttämättä koko aikaa. Itsellä ei meinaa kroppa kestää kodin asentoja ja läppärin edessä kyhjöttämistä. Siksi olen sisäisissä palavereissa usein puhelimella, pystyn oikomaan itseäni ja menemään lapsia karkuun.

Lyhennä ja vähennä kokouksia. Virtuaalikokokoukset väsyttävät ja niiden kannattaisi olla lyhyempiä. Ensimmäisellä koronaviikolla menin ottamaan viisi kokousta samalle päivälle ja olin aivan raato sen jälkeen. Logiikka meni niin, että laitoin kokoukset peräjälkeen, koska siirtymäaikaa ei tarvita. Huh mikä virhe.

Lopuksi lempivinkkini: Kirjoittelen muistiinpanoja etäpalavereissa käsin isoon A3-vihkoon mind map -tyylisesti. Tämä on osoittautunut tosi käteväksi, koska kun homma jatkuu, kuva täydentyy ja oma tuherrus palauttaa asiat muistiin. Piirtely auttaa myös keskittymisessä.

Zoom on muuten niin yleinen, että tuleekohan siitä jo yleissana? Tässä BBC:n mainiossa artikkelissa sitä jo taidetaan käyttää niin.

The reason Zoom calls drain your energy

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta