#100 piirustusta – Päivä 13: Keskusteluja nelikenttien äärellä

Sidosryhmäanalyysi on hyödyllinen tehdä.

Yksinkertainen ja yleinen työkalu on se, jossa sidosryhmät jaotellaan kiinnostuksen ja vaikutusvallan mukaan neljään tyyppiin, ja sen perusteella heidän kanssaan mietitään järkevää tekemistä.

Tässä yksi versio.

Nelikenttä sidosryhmistä, avattu alla.

Puolustajat ovat kiinnostuneita asiasta, mutta heillä ei ole paljon vaikutusvaltaa siihen. Pidä heidät tyytyväisenä hyvällä vuorovaikutuksella.

Edistäjä on läheisin yhteistyötahonne, heitä kiinnostaa ja he voivat vaikuttaa asioihin. Heidän kanssaan teette tiiviisti kaikkea. Innostavia kohtaamisia, loistavia materiaaleja, henkilökohtaista yhteydenpitoa.

Sivustaseuraaja: ei suurta kiinnostusta eikä liioin valtaa. Pidetään tietoisena.

Blokkaaja ei toivottavasti ala torppaamaan tekemisiänne, mutta halutessaan voisi niin tehdä. Selvitä intressit ja näe vaivaa, että hän pysyy kärryillä tärkeistä etapeista ja saa hyödyllistä tietoa.. Selvitä hänen intressinsä ja näe vaivaa, että hän pysyy kärryillä tärkeistä etapeista ja saa hyödyllistä tietoa ja työkaluja.

Kun vaikkapa hakee hankkeelle rahoitusta, sidosryhmäpohdinnan lopputuloksena on joskus pitkä lista organisaatioita, ryhmiä, ehkä jopa yksittäisiä ihmisiä.

Mikä on hyvä, mutta ei riitä.

Jos hankehakemuksessa on luvattu kaikkea hyvää kaikille ja hankerahoittaja on mennyt hyväksymään sen, tulee joka tapauksessa eteen tavoitteiden kavennus: mitä oikeasti ehditään ja voidaan tehdä – ja kenen kanssa.

Siihen suosittelen keskusteluja nelikenttien äärellä.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta