#100 Piirustusta – Päivä 39: Oodi ydinviesteille, osa 4

Kuvassa on vain ruudukko jossa on tavallaan visualisointeja. Ja tämän blogin otsikko.

On tullut kirjoiteltua ydinviesteistä. En aio ehkä ikinä lopettaa.

Sarjan muut osat:

Oodi ydinviesteille, osa 1

Oodi ydinviesteille, osa 2 

Oodi ydinviesteille, osa 3 

Tuli nimittäin kysymys. (Ihanaa, joku muukin on kiinnostunut näistä!)

Kirjoitin viimeksi siitä, että ydinviestitystä voi käyttää visualisointien pohjana, ettei vaan tehtäisi kertakäyttöisiä kuvia sekalaisista ideoista.

Jalmari kysyi Linkkarissa, että miten ydinviestit käännetään visuiksi. Tässä joitakin ideoita siihen.

9 vinkkiä ydinviestien visualisointiin

1. Suosittelen, että ydinviestit mietitään porukassa, ei yksin. Ole rohkea ja ota tilanteessa tussi käteen.

2. Kuuntele ihmisiä tarkkaan ja mieti faktoja. Yleensä jo keskustelusta voi päätellä, mikä se visuaalisuus voisi olla. Ihmiset huitovat ilmaa ja myöskin selittävät yllättävän visuaalisesti.

3. Löydä isot ideat. Vaikkapa neljä asiaa, jotka yleisön on ehdottomasti ymmärrettävä. (Näiden lisäksi voi olla “nice-to-have” -ideoita.)

4. Tunnista tekijät, eli ihmiset ja asiat. Näiden visualisointiin tarvitaan ehkä ihmishahmoja, ikoneita, valokuvia, puhekuplia tai sitaatteja.

5. Tunnista tärkeät suhteet. Kun on kyse prosesseista tai vaiheista, niin kuvio voi olla jonkin sortin prosessikaavio, kehittämisen kehä tai vaiheistettu juttu. Suhteet voivat olla myös verkostoja.

6. Onko asiassa kategorioita, luokkia tai vaihtoehtoja? Tällöin voi tulla kyseeseen päätöspuu, vaihtoehtoiset polut, luokittelevat taulukot tai “tick boxit”.

(Olen huomannut, että yllättävän moni viestinnän asia on luokittelukysymys – kun se solmu aukeaa, niin moni asia helpottuu.)

7. Kokeile eri rakenteita, ei vain yhtä. Jos on fasilitoimassa ydinviestiprosessia, niin voi ottaa mukaan inspiraatioksi listan visuaalisia vaihtoehtoja: aikajanat, päätöspuut, datan visualisointi, taulukot, uimaradat, sarjakuvat, nelikentät, kartat, metaforat. (Itse olen tehnyt gallerioita seinälle, jotta kaikki lajit muistaisi.)

8. Kerää palautetta ja muokkaa.

9. Suositus: Älä rakastu tekeleeseesi liikaa, vaan vie se ammattigraafikolle ja anna hänen käyttää koko luovuuttaan. Toinen tapa olisi ottaa graafinen suunnittelija tai muotoilija mukaan koko ydinviestiprosessiin. Uskon, että tulisi tosi hyvää jälkeä jos ammattilainen on heti alussa mukana!

Kaikenlaista visuaalista viestintää voi tehdä, mutta minusta tärkeimmät asiat kannattaa kertoa sekä sanoilla että kuvilla. Niistä rakentaa jo vaikka mitä!

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta