Oodi ydinviesteille jatkuu. Varmasti muistat retoriikasta tutun kolmikon, eetoksen, paatoksen ja logoksen.
Ydinviestisysteemin avulla voi myös tarkistaa, onko nämä kaikki muistettu vaikkapa presentaatiossa tai muussa viestintätuotteessa.
Kerrataan ensin.
Eetos tarkoittaa luottamusta viestin lähettäjää kohtaan. Eetos on näistä kolmesta tärkein, koska ilman luottamusta yleisö ei halua ottaa viestiä vastaan. Ja jopa niin päin, että mitä enemmän luottamusta on, sitä heppoisemmilla perusteluilla yleisö tulee vakuuttuneeksi asiasta.
Logos tarkoittaa järkiperusteluja, siis fakta-asiaa. Asiantuntijoilla tämä puoli korostuu, ja saakin minusta korostua.
Paatos eli tunne. Paatoksen voiman näkee somessa jatkuvasti. Jos katsot minkälaisilla twiiteillä on yli 1000 tykkäystä, on niissä yleensä joku tunteellinen tarina.
Ydinviestien perusteluissa saisi olla logoksen lisäksi eetosta ja paatosta, edes vähäsen.
Tässä pikavinkit miten:
Eetos
Rakenna eetosta vaikkapa kertomalla omasta taustastasi: kuinka kauan olet tutkinut jotakin, ollut töissä alalla tai missä asioissa olet samanlainen kuin yleisö.
Logos
Ota selvää, mitä yleisö tietää, uskoo tai luulee tietävänsä asiasta ennestään. Lähde siitä liikkeelle ja mieti, minkälaiset perustelut toimivat täsmällisimmin.
Paatos
Tunnetta luodaan muun muassa valokuvilla, sitaateilla, tarinoilla, vertauksilla, toisinaan myös järisyttävillä faktoilla.
Sarjan kaikki osat:
—
Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).
Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.
Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.
Käytän häsää: #100piirustusta