#100 Piirustusta – Päivä 15: Vuori

Viestinnän tavoitteita tulee mietittyä paljon. Se ei ole kuitenkaan aina helppoa. Kun asiaa alkaa kunnolla pöyhiä, menevät missio, tavoitteet, keinot ja mittarit helposti sekaisin.

Piirroksen vertaus on auttanut omaa ajattelua. (Vuori on visuaalisena symbolina klisee, eikä ihan vähänkään, mutta koittakaa kestää.)

Monella poliittisella puolueella on sama tavoite, vaikkapa “Lisätä työllisyyttä”.

Erot syntyvät siitä, miten se tehdään.

Kuvassa on kliseinen vuori jossa kaksi reittiä.

Minulla on tästä esimerkki, jonka kuulin Tiina-Rakel Liekiltä, joka teki pitkään Ylen Kioski-ohjelmaa. Kioskin some keskittyi hauskoihin, lyhyisiin videoihin, joista katsojalle tuli usein ällistys: “Voiko tuo olla totta? Mihin tuo perustuu?”

Kioskin toimittajat hankkivat asiasta paljon enemmän tietoa kuin mitä videoihin laitettiin. Kun video julkaistiin, oli toimittaja sormet näppäimistöllä valmiina kertomaan lisää. Lähtökohta ei ollut JOS kysymyksiä tulee, vaan KUN niitä tulee.

Vuorovaikutus toi samalla näkyvyyttä. Mielestäni kekseliäs, omanlainen keino päästä tavoitteeseen.

Jos tutkimusorganisaation tavoite on “Lisätä tutkimuksen näkyvyyttä”, niin sinnekin pääsee montaa reittiä. Abstrakti tavoite kannattaa konkretisoida, pilkkoa tai purkaa keinoiksi.

(Meillä on Kaskasissa superkiva työpaja organisaatiolle, jolla on ihan hyvää viestintää somessa ja muualla, mutta kirkas linja ja vaikuttavuuden seuranta on hakusessaan. Laita viestiä jos tämä kiinnostaa: mari@kaskasmedia.fi)

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta