#100 Piirustusta – Päivä 47: Erilaiset yleisöt

Kaikki työssään esiintyvät ovat joutuneet tähän tilanteeseen: yleisössä on sekä alan syvällisiä asiantuntijoita että heitä, jotka eivät tiedä asiasta paljoakaan.

Mitäs teet?

Tähän löytyy hyviä neuvoja Michael Alleyn kirjassa “The Craft of Scientific Presentations”.

Asiantuntijan tai tutkijan tyypillinen yleisö on tällainen:

  1. Yleisössä on saman alan syvällisiä osaajia. He tuntevat alan viimeisimmän tutkimuksen ja kehityksen sekä työn kipupisteet. He odottavat, että jossain vaiheessa puhetta näytät osaamisesi syvän pään.
  2. Kuulijoissa on asiantuntijoita läheisiltä aloilta. He ymmärtävät yleisesti asiaa liippaavia teorioita, mutta eivät tismalleen sinun alasi kysymyksiä. Heitä kiinnostaa eritoten se, miksi aiheesi on tärkeä juuri heidän kannaltaan ja miten se liippaa heitä.
  3. Lisäksi yleisössä voi olla tärkeitä päättäjiä tai johtajia. Monesti heidän osaamisensa on kokonaan toiselta alalta, mutta he ovat pullonkaula-asemassa, jossa heillä on mahdollisuus edistää tai estää työn jatkoa.

No, miten nämä kaikki pidetään tyytyväisenä?

Mitenkään heitä ei voi pitää koko ajan tyytyväisenä. Mutta voi huolehtia siitä, että esityksen lopussa jokainen on saanut jotakin.

Tässä on Alleyn käyrä.

Tässä siihen malli. Alley ehdottaa, että jokaisen osion alku aloitetaan perusasioista ja siitä lähdetään syventämään. Uuden aiheen alussa palataan taas perusteisiin.

Näin kukaan ei tipu lopullisesti kärryiltä, mutta myös alan asiantuntijat saavat esityksestä asioita irti.

Entäpä jos yleisössä on stara, joka on sinua kokeneempi tai osaavampi aiheessa?

Tällaiselle henkilölle osoitetaan julkista arvostusta ja häneltä voi pyytää täydentäviä kommentteja ja tiedon jakamista.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta