#100 Piirustusta – Päivä 58: Merileijona somessa

Kuvassa merileijona jolla on valtavasti kysymyksiä.Olet saattanut törmätä somessa merileijonaan. Nimitys on ymmärtääkseni tullut Wondermarkin mainiosta sarjiksesta 2014 ja siitä puhutaan myös verbimuodossa ”sea lioning”.

Merileijona on sometyyppi, joka kysyy kysymistään, pyytää todisteita ja tivaa perusteluja toinen toisensa jälkeen. Kysymykset ovat näennäisen kohteliaita: “Miksi et vastaa asialliseen kysymykseen.” Ainut on, että mikään vastaus ei kelpaa hänelle.

Tähän saattaa liittyä hullu tägääminen: on tägätty työnantajasi, Yle, Hesari ja ala-asteen uskonnonopettajasi.

Miten toimia merileijonan kanssa?

Ota rauha. Selvitä, mitä tässä oikeastaan kysytään, sanotaan tai väitetään. Kokoa kaikki keskustelun haarakkeet ja pääväittämät yhteen, sillä joskus oma tunnetila vääristää ja tulkitseekin väärin.

Vastatako vaiko ei. Riippuu tilanteesta, mutta itse vastaisin aitoihin kysymyksiin. Lyhyt ja selkeä vastaus on tilanteessa parempi kuin pitkä. En laittaisi huutomerkkejä tai muita tunneilmaisuja.

Älä lähde joka jallitukseen mukaan. Organisaatio voi siirtää keskustelua mahdollisuuksien mukaan omaan kanavaan vastaamalla blogimuodossa tai pyytämällä kysymykset meilitse.

Tavallisille ihmisille on sallittua rajata omaa aikaa ja osallistumista: “Kiitos keskustelusta.” “Minua odotetaan nyt muualla”.

Hidasta. Somehäiriköt yrittävät usein nopeuttaa tilannetta ja saada toinen menettämään hermonsa.

Ole ystävällinen ja tarjoa vastapuolelle arvokas tie ulos. Parasta ennaltaehkäisyä on kiva vuorovaikutus normaalitilanteessa. Jos ihmiset oppivat tuntemaan sinut mukavana ja luotettavana tyyppinä, se kantaa myös outojen tilanteiden yli.

PS. Kaikki kyselijät eivät ole tätä lajia.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta