#100 Piirustusta – Päivä 98: Kerro kaverille

Tämän päivän piirroksen aihe tuli puolisoltani. Sami on taitava kirjoittaja ja tekee yrityksille “kirkastuksia”, eli auttaa yrityksiä kertomaan selvästi itsestään.


Olen kirjoittanut työkseni vuosikymmeniä. Kaikkeen tekstiin pätee yksi sääntö: kannattaa kirjoittaa niin, että kaveriakin kiinnostaa.

Kaverimetodi toimii sekä luovissa teksteissä että bisneskirjoittamisessa.

Tee siis näin: heti kun huomaat, että olet sanomassa jotain hienoa tai käyttämässä termejä joita et itsekään täysin tajua, pysähdy. Lue tekstisi uudelleen ja mieti, saisitko sillä ystäväsi huomion.

Kaverin ei tarvitse olla alasi asiantuntija, sillä kaiken voi kertoa aina suorempaan, selkeämmin ja innostavammin.

Vaikeinta kirjoittamisessa on sanoa mutkikas asia mahdollisimman tiiviisti ja täsmällisesti eli pakottomasti. Ja niin että lukijaa kiinnostaa.

Klassinen esimerkki tiivistämisestä on, kuinka lauseen “ulkona sataa lunta taivaalta” voi tiivistää sanaan “pyryttää”. Sen jaksaa kaverikin kuunnella. Bisneskirjoittamisessa voi sanoa “Teemme kotisivuja” tai höpöttää “Olemme asiakaslähtöinen verkkoteknologiatoimittaja ja sisällöntuotantoyhtiö, jonka keskiössä on responsiiviset internet-sisältöratkaisut eri alojen asiakkuuksille”.

Jos olet epävarma tekstistäsi, voit myös soittaa ystävällesi ja lukea, mitä olet raapustanut. Kuulet sekunnissa, onko tekstisi hyvää.

Kaksi kaverusta oluella. Toinen kysyy "Niin mitä se teidän firma tekikään?" ja toinen vastaa "Olemme asiakaslähtöinen verkkoteknologiatoimittaja ja sisällöntuotantoyhtiö, jonka keskiössä on responsiiviset internet-sisältöratkaisut eri alojen asiakkuuksille".

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta