#100 piirustusta – Päivä 9: Pätevyys ja lämpö

Sosiaalipsykologi Susan Fisken malli “Stereotype Content Model” kuvaa ihmisten uskollisuutta brändeille kahden ominaisuuden perusteella: pätevyyden ja lämmön.

Minusta tämä on mielenkiintoinen.

Kuvassa nelikenttä, josta lisää tekstissä.

Siinä on siis kaksi akselia, joista muodostuu nelikenttä.

1. On brändejä ja palveluita, joita emme pidä kovin pätevinä tai asiantuntevina, emmekä myöskään tunne lämpöä niitä kohtaan. Pidämme niitä lähinnä vastenmielisinä.

2. Sitten on brändit, joita ajattelemme lämpimästi, mutta emme pidä niitä erityisen pätevinä. Olisiko vaikka joku nostalginen puhelin tai tekninen laite tällainen.

3. Joitakin tahoja pidämme asiantuntevina ja pätevinä, mutta emme erityisen lämpiminä. Epäilen, että moni julkishallinnon palvelu ja asiantuntijalaitos on tässä lokerossa: asiantuntijuutta arvostetaan, mutta niitä pidetään kylminä, minkä vuoksi niitä kohtaan saatetaan tuntea kateutta ja epäluottamusta.

4. Sitten ovat brändit, joissa arvostamme sekä asiantuntemusta että lämpöä. Niitä ihailemme.

Nelikenttä.

Tämä piirros on kirjan “The Human Brand” pohjalta tehty ja kuvaa siis amerikkalaisten suhtautumista. Coca Cola ei minun silmissäni ole erityisen mahtava, mutta tunnistan, miksi Bill Gates pääsee yläoikealle. Tiger Woodsin pettotouhut ovat saaneet yleisön karsastamaan häntä, ja kulkeeko sitten pelikään enää, en tiedä. USA:n postilaitosta pidetään ilmeisesti vielä sympaattisena, mutta jos palvelu ei pelaa, saattaa se tipahtaa halveksittuun alalaariin.

Nämähän ovat siis henkilökohtaisia näkemyksiä. Mielestäni Verohallinto on kivunnut hyvän viestintänsä ansiosta ihailualueelle. Yleisön lämmin suhtautuminen verottajaan näkyi esimerkiksi silloin, kun viraston tulostin sekoili ja lähetti maailmalle vääriä kirjeitä.

The Loyality Test -sivustolla paljon lisää tästä mallista

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta