#100 Piirustusta – Päivä 87: Salaiset järjestelyt

Kuvassa norsu piilottelee puunrungin takana.

Esitystä tehdessä aikataulun suunnittelu on kinkkistä. Dioja on helposti liikaa – mutta joskus tilanteessa käy niinkin, että ryhmä on keskittynyt ja hiljainen, jolloin asiaa mahtuisi mukaan ajateltua enemmän.

Työkaveri neuvoi tänä keväänä mahtavan uuden asian: dioja voi piilottaa! Siis yhdellä klikkauksella humpsauttaa osan dioista piiloon. Olisihan tämä pitänyt tajuta!

Mutta siitä tämän päivän vinkki: diasetin salaiset järjestelyt.

Karsi kaikki turhat diat pois. Kokonaan pois häiritsemästä. Tiedän omasta kokemuksesta, kuinka vaikeaa se on. Käy diat läpi kaverin kanssa ja pyydä häntä huomauttamaan rönsyistä.

Jos nyt kuitenkin on mukana dia, josta et ole aivan varma, piilota se. Eli että se on mukana esityksessä, mutta sitä ei näytetä, ellet kliksauta sitä taas näkyviin. Teknisesti on tämä hyvin yksinkertaista ja ohjeita löytyy netistä.

Tauko on tsekkipiste: ollaanko aikataulussa, myöhässä vai jopa edellä. Nyt on mahdollista nostaa piilotetut diat esiin tai piilottaa vielä lisää dioja.

Voit myös olla superovela ja tehdä esitykseen kaksi loppua, valelopun ja tavallisen lopun. Valeloppu on dia, johon esitys voi päättyä kauniisti. Oikea loppu on se mihin tähtäät, sinne voi mahtua vaikkapa loppukeskustelu tai vastaava.

Lopun jälkeen voi jemmata selkeästi varadioja, asioita jotka eivät kuuluneet esitykseen, mutta joista joku voi kysyä.

Älä koskaan kliksuttele diojen yli pikana. Siitä tulee olo, että et ole juuri ajatellut tätä yleisöä vaan käytät jotakin muuta ylipitkää esitystä.

Vaikka sinulla olisikin vakioaihe ja vakiodiat, niin tee eri pituisia versioita. Tai rakenna esitys tietyn pituisista moduuleista, joista rakentelet oikean pituisia esityksiä.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta