#100 piirustusta – Päivä 6: Suoja

Katsoin kerran videolta itseäni puhumassa. Järkytyksekseni huomasin, että räpyttelin silmiäni hitaasti ja pidin niitä kiinni epänormaalin kauan! Puhe kulki normaalisti, mutta videolla näytti kuin olisin päättänyt ottaa pikku torkut.

En tiennyt, että tällainenkin ongelma voi ihmisellä olla.

Mistä siinä oli kyse?

Meillä on “suojia”, joilla rauhoitamme itseämme esiintymistilanteessa. Minulle silmien sulkeminen toimi henkisenä takahuoneessa käyntinä.

Kuvassa puhun silmät kiinni ja on teksti "Käyn takahuoneen puolellla, palaan pian."

Amerikkalainen puhetaidon ja äänenkäytön valmentaja Scott Miller oli puheklubimme vieraana talvella.

Analysoimme presidentti Niinistön uudenvuodenpuhetta. Mikä on presidentin suoja? Se oli omaan silmääni huomaamaton, mutta Miller bongasi systemaattisen tauon hengityksessä. Tauothan ovat hyviä, ne antavat kuulijalle ajatteluaikaa. Mutta samalla pitäisi muistaa hengittää.

Suoja (tai maneeri) voi olla ongelma, jos se on kovasti esillä, kuten kireä ääni, vihainen ilme tai päälle liimattu hymy. Olen nähnyt jossain Ylen A-ohjelmassa haastateltavan, jolla oli tämä hymy. Aihe oli vakava, joten jatkuvasti päällä oleva hymy näytti väärältä.

Scott Miller antoi mielestäni jännän neuvon: pidä suuta pikkuisen raollaan.

Jos elokuvan pahiksella on suu viivana, hän on selvä roisto.

Kun hän raottaa suutaan…Jaa, ehkä hänessä on hyväkin puoli.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta