#100 Piirustusta – Päivä 52: Marin tarinapankki

Tällä viikolla pidin hankkeille viestinnän työpajaa. Yksi aihe oli se, miten omasta viestistä saisi kiinnostavan ja tarttuvan.

Neuvoin siinä kohtaa osallistujia dokumentoimaan kaikkea kiinnostavaa matkan varrelta. Valokuvista, sitaateista, osuvista vertauksista ja case-esimerkeistä saa paljon aineksia viestintään.

Samalla kerroin kerääväni itse omaa tarinoiden ja esimerkkien kokoelmaa, “Marin tarinapankkia”.

Se näytti kiinnostavan, joten kerron hieman lisää.

Tarinapankki on ihan siis tekstitiedosto, jossa on lyhyitä esimerkkejä, tositarinoita tai tilanteita viestinnän maailmasta. Löydän ne jutut lööpeistä, kirjoista, Twitteristä tai omista kommelluksista.

“Tarina” on siis tässä tapauksessa aina tositarina. Kirjoitan pikapikaa talteen julkisuudessa olleita kiinnostavia viestintäkeissejä tai itselleni sattuneita asioita.

Mitta on lyhyt, vaikkapa 600 merkkiä.

Selailen tarinapankkia jos tarvitsen esimerkkiä tai havainnollistusta johonkin juttuun tai koulutukseen.

Minulle tuli mahdollista tehdä samalla testi!

Mihin tilanteisiin seuraavat otsikot voisivat liittyä?

 1. “Miten Kuhmo tuli twitteristien puheisiin?”
 2. “Pöllönpoikanen kannolla”
 3. “Vohveliraudasta kengänpohja”
 4. “Kun K-kauppa Pohjois-Haagassa päästi ihmiset viileyteen”
 5. “Onko jäänyt levy päälle?”

Vastaukset

  1. Tammikuussa 2018 kiinnostuin Tytti Määtän mainiosta esittäytymistwiitistä, hänellä oli tuolloin merkittävästi vähemmän seuraajia kuin nyt.

  1. Pöllö kannonokasssa -valokuva oli ilmeisesti lavastus ja ikävää, sillä asia on tärkeä.
  2. Tämä on Niken alkutarina. Kengän pohja siis valettiin ensin vohveliraudalla, kun haettiin pitoa ratajuoksuun.
  3. Haagalainen K-kauppias avasi ovensa hellekypärästä kärsiville kansalaisille ja sai ansaitusti aivan valtavan mediajulkisuuden.
  4. Tämän tarinan innoittajana oli Juhani Knuutin twiitti 28.6.2019 (alla). “Levyn päälle jääminen” vaikkapa lehtijutuissa on itse asiassa merkki 1) intohimosta aiheeseen 2) kirkkaasta ilmaisusta. Viestinnän kielellä puhuisin “ydinviestistä”.

Suosittelen jotakin vastaavaa sinulle, jolla on pysyvä erikoistumisalue ja tiedät, että pääset kouluttamaan, puhumaan ja kirjoittamaan aiheesta. On ihanaa, että saatavilla on esimerkkejä ja “lihaa luiden ympärille”, kun tarvitset niitä.

PS. En koskaan kirjoita kenenkään yksityisiä juttuja enkä ikävään sävyyn – kuka tahansa teistä saisi halutessaan kurkistaa Marin tarinapankkiin (joita on 28.5.2020 53 tarinaa).

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta