#100 Piirustusta – Päivä 62: Viestintä ja tarkoitus

Kuvassa on nelikenttä jossa on viestin lähettäjä (ei tarkoita lähettää viestiä, tarkoittaa) ja vastaanottaja (ei huomaa viestiä, huomaa viestin). Ja tekstissä mainitut nelljä lopputulemaa.

Viestinnästä löytyy monia määritelmiä, riippuen mistä vinkkelistä sitä katsoo. Eräs kysymys on se, että jos henkilö ei ole tarkoittanut viestiä, onko se sitten viestintää.

Tämä nelikenttä on mukailtu Burgoon & Ruffnerilta (1978) – se avaa kysymystä ja tykkään nelikentistä. (Käännös on omani eli amatöörimainen, en löydä tätä suomeksi.)

Viestintätilanne: Tilanne, jossa viestin lähettäjällä on tarkoitus lähettää viesti ja vastaanottaja huomaa sen, on selkeästi viestintää.

Tilanne, joka tulkitaan viestiksi, vaikka sitä ei tarkoitettu sellaiseksi: Jos vastaan kävelee Facebook-kaveri, joka selvästi katsoo päin, mutta ei tervehdi, sitä voi pitää viestinä ja siitä voi loukkaantua, vaikka kyse olisi siitä, ettei hän tunnistanut.

Yritys viestiä: Kaikki olemme varmasti kokeneet tilanteen, jossa on kovasti yritetty viestiä, mutta aiottu vastaanottaja on siitä autuaan tietämätön. “Missä tästä on muka kerrottu?”, on jokainen viestijä kuullut.

Pelkkä havainto: Nelikentässä on myös tilanne, joka on jonkinlainen tapaus, mutta se ei ole viestintää. Jos olemme samassa huoneessa ja huitaisen kärpäsen pois, huomaat että näin kävi, mutta kummankaan mielestä siinä ei lähetelty eikä vastaanotettu viestejä.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta