#100 piirustusta – Päivä 3: Viestilaatikko

Viestilaatikko auttaa tutkijaa kertomaan asiastaan ytimekkäästi eri yleisöille.

Tiedeviestinnän asiantuntija Nancy Baron suosittelee käyttämään laatikkoa harjoituksena vaikkapa kun valmistautuu median haastateltavaksi.

Kuvassa viestilaatikko, on kuvattu myös tekstissä.
Viestilaatikko-harjoitus auttaa siirtymään tieteenteon maailmasta tavallisten kuulijoiden maailmaan.

Laatikon osat

  • Asian tiivistys: mistä on kyse. Jos oma tutkimusaihe on kapea siivu jostakin ilmiöstä, kannattaa kuvausta laajentaa sen verran, että kuulija saa käsityksen miten se liittyy hänen tuntemaansa ilmiöön.
  • Ongelman kuvaus: kavenna näkökulmaa ja kuvaa ongelma. Monesti tutkimuskysymys on tämä. Jos ongelmia on paljon, kuten isoissa ilmiöissä usein on, kannattaa ne laittaa tärkeysjärjestykseen ja rajata.
  • Entä sitten. Nyt pitää miettiä vastaanottajaa: millä tavalla aihe koskettaa häntä. Esimerkiksi poliitikkoa kiinnostaa aiheen suhde hänen ajamiinsa asioihin ja vaikkapa äänestäjien kanta, yritysten johtoa vaikutukset bisnekseen ja ovatko muutkin lähdössä mukaan.
  • Ratkaisu: mitä asialle pitäisi tehdä. Jos aiot puhua suurelle yleisölle ja kirjoitat tähän että “lisää jatkotutkimusta”, voi olla että et ole miettinyt asiaa kunnolla tavallisten ihmisten kannalta. Tuo nimittäin haiskahtaa viestiltä rahoittajalle ja tutkijayhteisölle. Ratkaisun ja ongelman pitää olla samaa paria tai kokoluokkaa – jos näin ei ole, palaa harjoituksessa vielä taaksepäin.
  • Hyödyt: mitä hyötyjä ehdotuksestasi seuraa. Tässä ei tarvitse maalailla taivaanrantaa. Yhteiskunnalliset muutokset ovat hitaita ja riippuvat monesta asiasta, mutta kerro selvästi, miten ratkaisusi on siinä yksi palanen.

Viestilaatikkoa voi hyödyntää

  • asian tiivistämisessä päättäjille, toimittajille tai suurelle yleisölle
  • faktalehtisten, mielipidekirjoitusten tai verkkosivujen runkona
  • kun joutuu selittämään sukulaisille mitä se on mitä teitkään

Tärkeää: jokaiselle yleisölle pitää miettiä oma laatikko.

Tämä on siis Nancy Baronin kirjasta Escape from the Ivory Tower, mutta näppärä googlaaja löysi netistä avoimen työkirjasen.

Käynnissä on luova projekti #The100DayProject. Olin viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa, silloin piirsin sata yksinkertaista raapustusta viestinnästä (Linkki vie Google Slides -kirjaseen).

Tekeminen oli niin kivaa, että päätin lähteä uudelleen mukaan.

Piirustelen pieniä viestintään ja vuorovaikutukseen liittyviä huomioita.

Käytän häsää: #100piirustusta