Älä aina niitä bullet-pointteja

(Julkaistu aikaisemmin Linkedinissä syyskuussa 2017)

Mitä nyt kerron, tulee järkyttämään monia.

Aina ei ole ollut bullet-pointteja.

Tuo ihana pallukka yleistyi 1990-luvulla Power Point -ohjelman myötä. Tänä päivänä on vaikeaa, ellei mahdotonta, löytää diaesitystä ilman bulletteja. Ja mikäpä siinä.

Etuja on

  • sillä saa laitettua järjestykseen kasan erilaisia asioita
  • tekstimassa vähenee, koska virkkeiden ei ole pakko aina olla kokonaisia
  • verkkotoimittajat rakastavat bullet-listoja siksi että se antaa verkkosivulle kaivattua silmäiltävyyttä

Mutta täplärivistöllä on myös pimeä puolensa. Koska ritirimpsu näyttää aina samalta, bullet-listoihin saa piilotettua kesken jäänyttä ajattelua. Lopputulos on samannäköinen, olipa kyseessä sitten tarkkaan mietitty kokonaisuus tai edellisenä iltana huiskaistu kokoelma lauseita.

Diaesityksissä bullet-listat ovat aivan ylikäytettyjä. (Onko se muuten diaesitys? Tuntuu vanhanaikaiselta.)

Olen löytänyt ratkaisun. Tietokirjailija ja kouluttaja Jon Moon kutsuu sitä lyhenteellä WIT, Words In Table. Suomeksi se voisi olla vaikka SAT, SAnoja Taulukossa.

WIT eli SAT on yksinkertaisuudessaan nerokas: asiat asetellaan siististi läpinäkyvän taulukon sisään. Alla on kaksi samansisältöistä PPT-slidea. Kumpaa katsot mielummin?

Dia, jossa on bullet-lista.

Dia, jossa samat asiat on aseteltu WIT-taulukkoon.

Jon Moonin esittelemien taulukoiden hienous on siinä, että vasempaan sarakkeeseen kirjoitetaan asiaa kuvaava otsikko. Ihan kokonainen lause, kuin journalistinen miniotsikko.

Kun sisällön laittaa taulukkoon, se pakottaa ajattelemaan karvan verran enemmän. Mitkä neljä asiaa tässä ovat ne pääpointit, ja millä perustelen ne. Kas, tähän yhteen ei ollutkaan perusteluja, onko se sittenkään tärkeä.

Taulukko jäsentää asiat ja ne jäävät paremmin mieleen.

Jon Moon neuvoo kirjassaan ”Clarity and Impact” WITille valtavasti käyttötapoja. Sen avulla saa järjestettyä jopa kokonaisen raportin kauheasta tekstimössöstä ihanan ilmavaksi. Jon Moonin nettisivuilla on jaossa ladattavia templateja, ilmaiseksi.

En, herra paratkoon, aio kokonaan luopua bullet-listoista, mutta oikein tärkeät pointit laitan tästä lähtien taulukkoon.

Tärkeää: Ethän jätä taulukon reunoja näkyviin. Ne tukkivat kuvan ja tekevät karsinan asiasi ympärille. Tyhjä tila on kaunista.

Poiminta mieheni diaesityksestä, taulukko.

Tämä dia on mieheni esityksestä. Olen nimittäin kieltänyt myös häneltä bullettien yliviljelyn.

Sinua voi kiinnostaa