Älä roiski someen mitä tahansa visuaalisuutta, ota mallia näistä

Kiinnitän paljon huomiota eri organisaatioiden somekuviin.

Ilahdun, kun huomaan että visuaalisuudessa on yhtenäisyyttä, ja voin tunnistaa kuvat saman organisaation tekemiksi. Kun on luotu selkeä visuaalinen linja, sisällöntuotanto pysyy tasalaatuisena ja uuden materiaalin tuottaminen on nopeaa ja helppoa.

Arvaan, että linjakkaan visuaalisuuden takana on hyvä ohjeistus, ammattimainen osaaminen ja mallipohjat, joiden avulla monet sisällöntuottajat voivat tehdä kuvia itse.

Jaan nyt omat suosikkini. Olen löytänyt nämä ihan internetistä. Vakoilemalla.

Tässä kirjoituksessa esimerkkinä:

Mallipohjissa on järkeä

Ykkösenä listallani on Kaiser Family Foundation (linkki vie Twitteriin). Kyseessä on amerikkalainen terveysaiheinen tutkimussäätiö.

He julkaisevat paljon numeropohjaisia graafeja kuten pylväskuvioita, viivakuvioita ja piirakoita, mutta näiden lisäksi on iso valikoima muita visualisointeja, kuten

  • ilmiö on laskussa tai nousussa
  • yksi ISO luku
  • ”key findings” (kolme pointtia -henkinen)
  • sitaatti
  • taulukko

Kaiser Family Foundationilla on nopea tapa tuottaa kevyttä infograafiikkaa someen, ja se toimii. Olen seurannut tiliä pidempään, ja kuvien tyyppejä saattaa olla jopa 15.

Samantyyppistä tuotantoa on Boston Consulting Groupilla.

Näillä tileillä on varmasti mallipohjat eli templatet tiedon visualisointiin.

Miten tällaisia voisi tehdä itse?

  • Tunnista tarpeet: millaisille pohjille on tarvetta? Tee ensin vaikka omia karvalakkiversioita Powerpointilla testimielessä
  • Teetä hyvällä graafikolla esim. 3-8 mallipohjaa, joissa on valmiina logot, värit, graafiset elementit ja esimerkkisisältöä. Joku voi osata tehdä nämä itsekin.
  • Mihin ohjelmaan mallipohja tehdään riippuu käytössä olevista työkaluista. Powerpoint on monelle kätevä.
  • Tallenna luomasi mallipohjat yhteiseen paikkaan ja opettele käyttöä yhdessä kollegoidesi kanssa

Hyvä Suomi! Ammattimaista jälkeä

Ihailemiani suomalaisia ovat Kelan tutkimus ja tilastot sekä Alueuudistus ja STM:n viestintä (samat tekijät takana).

Kela tekee pääasiassa numerotiedon visualisointia, Alueuudistus julkaisee laadullista, asioita selittävää infografiikkaa. Toteutuksissa ei kikkailla ja ne ovat aina selkeitä, mikä valtionhallinnon brändille sopiikin.

Ymmärtääkseni molemmissa on asialla ammattilainen: informaatiomuotoilija tai graafikko.

Järjestöpuolelta erottuu Muistiliitto. Heillä on somessa omanlaisensa tyyli: mustavalkokuvat yhdistettynä liiton väreihin. Järjestö tekee myös iskevää infografiikkaa.

Henkilölläkin voi olla oma visuaalinen linja

Lähestyn nyt vaarallisesti inhokkisanaani henkilöbrändäystä. Mutta let’s face it: sitä kai tässä tehdään kun asioita netissä jaellaan.

Myös henkilöllä voi olla erottuvaa visuaalisuutta.

Pia Hytönen on mielenterveysjärjestö FinFamin puheenjohtaja. FinFamin tunnusväri on keltainen, ja Pia on hienosti sävyttänyt oman tilinsä samalla auringon värillä. Pialla on yleisötilaisuuksissa yllään usein keltaista, ja se erottuu väripilkkuna valokuvissa.

Jukka Saksi on yrittäjä ja tietokirjailija. Hänen kirjansa ”Johtaja on media” on väreiltään puna-valkoinen ja fontti on jykevä. Jukan somepostauksissa on samaa ilmettä. Kehaisin häntä niistä kerran, ja tekee kuulemma itse. Alla esimerkki.

Ja jos seuraat minua Twitterissä, saatat arvata lempivärini joka on sinapinkeltainen. Kutsun sitä tosin itse leijonankeltaiseksi. Toistan väriä mielelläni piirroksissa ja kuvissa.

Yhtenäisyyttä pikakeinoilla

Lisää kuvankulmaan logo. Logo pitää aina laittaa nätisti, täsmälleen miten graafinen ohje neuvoo. Jos logoa ei saa siististi, niin minusta on parempi jättää pois.

Mediayhtiö Vox kannustaa kirjoittavia toimittajiaan tuottamaan myös itse visuaalisuutta, ja luin jostakin, että toimituksessa oli oma somekuvasovellus, johon toimittaja syötti sisällöt ja Voxin vesileima napsahti oikealla lailla kuvan alareunaan.

Väritys. Jotkut organisaatiot luovat oman erottuvan kuvavirran lisäämällä kuviin aina tietyn sävyn. Spin Sucks on hyödyllinen viestintäaiheinen yhteisö, joilla on kuvien päällä aina pinkki kelmu. Suoraan sanoen en pidä näistä, mutta onhan siinä siis linja.

Cancer Research UK:lla on samoin pinkki tunnusväri, mutta käyttö on hieman hillitympää. Pinkkiä näkee tekstien taustavärinä, valokuvissa pienissä yksityiskohdissa ja tällaisissa sitaattikuvissa.

Viimeisen päälle ohjeet

Yhtään isompi organisaatio kaipaa visuaalisuuden tueksi hyvän ohjeen. Pelkkä graafinen ohje on menneen talven lumia. Nyt tehdään brand bookeja, jotka sisältävät myös tiedon visualisoinnin ohjeistuksen. Nämä kaksi ovat fantastisen hyviä esimerkkejä sellaisista.

Nordnet Brand Book (katsopa esimerkiksi infografiikan ohje kohdasta graphic elements).

LinkedIn Brand Recources

Ja voisin ottaa mallia myös meiltä THL:sta! Olemme nimittäin tehneet loistavien Koponen&Hildénin kanssa sisäisen ohjeistuksen tiedon visualisointiin. Voin avata sitä joskus enemmän, mutta nyt sanon vaan, että sellainen on ja se on mahtava!

Tiedätkö sinä hyviä ja linjakkaita visuaalisia viestijöitä somessa? Vinkkaa Twitterissä!

Aihetta liippaa