Haluamme vain päästä helpolla

Luen David Halpernin kirjaa “Inside the Nudge Unit”, joka kertoo kuinka brittien hallinto käyttää määräysten sijaan (myös) käyttäytymispsykologisia keinoja.

Ajattelin kirjoittaa vähän muistiinpanoja.

Kirjan neuvo 1: Tee asia helpoksi

Tämä onnistuu kätevästi tekemällä toivotusta tavasta oletus. Eli vaikkapa se, että lomakkeissa on se toivottu vaihtoehto valmiiksi esitäytettynä. Tai kun laissa säädetään, että elintenluovutukseen on lähtökohtaisesti olemassa lupa, mutta jokainen voi halutessaan kieltää sen.

Tai tee epätoivottava vaihtoehto vaikeaksi.

1960-luvun Englannissa ja Walesissa vähenivät itsemurhat. Tämä on surullinen esimerkki, mutta siis pään laittaminen kaasu-uuniin oli aikanaan yleinen tapa tehdä itsemurha. Kun kaasun koostumusta muutettiin niin, että se ei enää ollut tappavaa, vähenivät itsemurhat, koska sen tekemisestä tuli entistä vaikeampaa.

Toinen esimerkki 1980-luvun Saksasta. Kun motoristeille tuli kypäräpakko, laski moottoripyörävarkauksien määrä 60 prosentilla, koska kuka roisto viitsii  kantaa kypärää mukanaan.

Pitäisi siis vimmatusti ymmärtää ihmisen halua päästä helpolla.

Lontoon kaupunki yritti saada ihmiset eristämään ullakkonsa lämmön karkaamisen takia. Kaikki eivät kuitenkaan eristäneet vinttejään. Arveltiin, että kyse oli rahasta. Remontista aiheutuu asukkaalle kustannuksia, jotka sitten kyllä myöhemmin säästyvät.

Kuitenkin kun testattiin erilaisia lähestymistapoja – halpojakin – huomattiin, että vetävin palvelu ihmisten mielestä oli: tyhjennämme ullakon puolestasi.

Kun ei vaan saa aikaan on aika yleinen ihmiselämän tilanne.

Markkinoijat osaavat pelata helpolla ja vaikealla. Palvelun kokeilu sujuu tuosta noin vaan, perumista saa etsiä kissojen ja koirien kanssa.

Ja kun yrittää välttää kaikkea ylimääräistä säätöä, pian ihmisellä pyörii kaikki suoratoistopalvelut jatkuvalla veloituksella.

Seuraavaksi luen sitten houkuttelusta.

Kirja etenee nimittäin tällä idealla: Jos haluat kannustaa ihmisiä jonkin asian tekemiseen, sinun pitää huolehtia että se on (akronyymi) EAST, eli Easy, Attractive, Social, Timely.

Samasta aiheesta

Ruoka, joka ei tuoksu millekään eikä maistu miltään