“Hollannin THL:lla” menestysresepti someen?

Tein Underhood Rankings -työkalulla vertailun, miten eri maiden kansalliset terveysorganisaatiot pärjäävät somessa. Tämä blogiteksti vanhenee, mutta alla oleva lista päivittyy joka päivä.

[jsoncontentimporter url=”https://api.underhood.co/v2.0/listing/user-listing/dQQFfweEspN1HNrzzHRmGCCZZ2RIqTRcYhL9iHW4f1w” basenode=”data.companies” numberofdisplayeditems=”10″][/jsoncontentimporter]

#{index} {name} {score} {changeCharacter}

Kärkeen ylsi tämän kirjoitushetkellä Englannin NHS Choices joka viestii kansalaisille, kintereillään Public Health England.

Mielenkiintoinen “Hollannin THL”

Itseäni kiinnostava yllätys on Hollannin Netherlands National Institute for Public Health and the Environment RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, jonka somepisteet ovat todella hyvät.

Kävin heidän Twitterissään urkkimassa, mutta välillämme on hankaloittava kielimuuri. Aiheet näyttivät tutuilta, antibioottiresistenssiä, ravitsemusta, seminaari.

Onneksi verkostossani on hollannin taitajia. Yksi viimeisistä twiiteistä sanoo:

“Useimmilla, jotka syövät ja juovat Schijf van Vijfin mukaan, pysyy epäpuhtauksien ja saasteiden saanti turvallisten rajojen puitteissa. RIVM on tehnyt laskelmat.”

Schijf van Vijf on joku paikallinen ruokaympyrä.

Toinen kielitaitoinen ystäväni: “Pikavilkaisulla näyttää, että aiheet linkitetään usein kansainvälisiin tapahtumiin ja kampanjoihin, esim One Health, EPH konferenssi, ECHI indikaattorit.”

Vielä yksi huomio: 33 000 yleisö on (mielestäni) suuri siihen nähden, että on julkaistu alle 5000 twiittiä.

Omaa työpaikkaani THL:aa ei tarvitse hävetä. Se on listalla jättiläisten (Englanti, USA, Kanada) ja Hollannin jälkeen.

Vertailussa mukana olevat

Kansallisten terveysorganisaatioiden tehtävät ja työnjako vaihtelevat maittain – nämä poimin EUPHAn jäsenlistoilta (The European Public Health Association).

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (Suomi)
  • NHS Choices (Englanti)
  • RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Hollanti)
  • Public Health England (England)
  • CDC (USA)
  • Public Health Agency of Canada (Kanada)
  • Folkehelseinstituttet (Norja)
  • Santé publique France (Ranska)
  • Tervise Arengu Instituut (Viro)
  • Sóttvarnalæknir – Bólusetningar (Islanti)

Listalta puuttuvat meitä kiinnostavat naapurit Ruotsi ja Tanska sekä Saksa.

Ruotsin Folkhälsomyndigheten on jännä tapaus, koska heidän Facebook-sivunsa on ehkä perustettu ensin ”paikaksi”, jonka jälkeen siitä on tullut sivu, minkä takia sen dataan ei pääse käsiksi. Joka tapauksessa organisaatio ei ole kovin Facebook-aktiivinen, eikä kiipeäisi nykytilanteessa kovin korkealle.

Saksan Robert Koch Institute ei löydy Facebookista, eikä Tanskan Statens Institut for Folkesundhed.

Miten Underhood-pisteitä tulkitaan ja miten ne on laskettu?

Tarkempi selostus täältä.

Underhoodin arvion erikoisuus on, että ensimmäistä kertaa erikokoiset yhteisöt ovat keskenään vertailtavissa. Pelkkä yleisön koko ei merkkaa, vaan myös vuorovaikutus ja keskustelun sävy. Palvelusta näkee muidenkin organisaatioiden tilanteen, ei vain omaansa.

Underhood Rankings -sivuilta löytyvät ohjeet ja yhteystiedot, jos haluat tehdä oman vertailun jostakin.