Kokemuksia Piktochart-ohjelmasta

Piktochart on yksi simppeleistä ohjelmista infograafien tekoon. Vastaavanlaisia ovat esimerkiksi Canva ja Infogram. Eri sovelluksissa on hyvät ja huonot puolensa, minkä takia vaihtelen millä teen mitäkin. Mutta eniten käytän Piktochartia ja minulla on siihen pro-vuosilisenssi.

Pro-tili maksaa tällä hetkellä (tammikuu 2018) 290 dollaria vuodessa. Työnantajani THL on non-profit -toimija, joten vuosilisenssi on hyvin edullinen, 40 dollaria. Non-profit -tiliä varten pitää ottaa erikseen yhteyttä palveluun, mutta sen jälkeen tilaus on sujuvaa.

Tässä kohtaa on pakko mainostaa, että Piktochartin asiakaspalvelu on parasta mitä olen kokenut. Ongelmatilanteissa saa chatin kautta heti apua – henkilökohtaisesti, todella ystävälliseltä, oikealta ihmiseltä. Kerran sain yllätyksenä T-paidan. Minulle on soitettu ja kysytty kokemuksistani. (Harmikseni minulle ei makseta tästä hehkutuksesta.)

Mitä hyötyä maksullisesta versiosta on?

Maksullisen version suurin etu on minusta se, ettei kuvaan tule mukaan Piktochartin vesileimaa. Vesileimaa ei saa siis poistaa, vaikka jälkeenpäin se olisi helppoa.

Maksullisessa versiossa on tarjolla satoja templateja, ja palveluun voi ladata paljon omia kuvia ja logoja. Väripalettien tallennus onnistuu vain maksullisessa versiossa, samoin printtilaatuisten infograafien teko. (Printtiasiasta lisää tuonnempana)

Ilmaisversio on kuitenkin myös todella hyvä alkuun, ja suosittelen että käytät rauhassa ensin sitä, jotta tiedät onko juuri Piktochart tarpeisiisi soveltuva.

Miten alkuun?

Piktochart on selainpohjainen, sitä ei siis tarvitse ladata koneelle. Palveluun kirjaudutaan käyttäjätunnuksella.

En tässä opeta miten Piktochartia käytetään – kannattaa vaikka hakea ohjevideoita Youtubesta, siellä on paljon hyviä.

Itse kävin vuonna 2015 Corellian yhden päivän infograafikurssin, jossa sai hyvän alkuperehdytyksen Piktochartiin ja muutamaan muuhun infograafiohjelmaan.

Infograafisovelluksia on sikäli mukava käyttää, että niiden käyttölogiikka on aika samanlainen: jos opettelet yhden, osaat hetken ihmettelyn jälkeen käyttää toistakin.

Tässä kirjoituksessa listaan Piktochartin hyviä ja huonoja puolia muutaman vuoden käyttökokemuksella.

Piktochartin hyvät puolet

Helppo käyttää. Mutta kuten aiemmin sanoin, infograafisovelluksissa on monissa samantyyppinen kätevä käyttölogiikka.

Haaviini on jäänyt vain pari bugia, jotka on yleensä pian korjattu. Ainoastaan kuvan koon kanssa joutuu joskus venkslaamaan.

Paljon hyviä ikoneja. En pysty edes laskemaan ikonien määrää, niitä on satoja. Esimerkiksi luokka ”medical” sisältää paljon omaan työhöni sopivia. Ikoneja pystyy myös luomaan itse yhdistelemällä muotoja: pää ja ratas, sehän on kehittämistä tai ongelmien ratkaisua. Käytän itse yksivärisiä ikoneja ja vaihdan niihin värit graafisen ohjeemme mukaan.

Poimintoja Piktochartin ikoneista, luettelosta "medical". Yksiväristen ikonien värejä voi vaihtaa, moniväristen ei.
Poimintoja Piktochartin ikoneista, luettelosta “medical”. Yksiväristen ikonien värejä voi vaihtaa, moniväristen ei.

Omien kuvien ja logojen lataus on helppoa ja niitä mahtuu paljon. Myös ilmaisversiossa.

Siisti asettelu on helppoa apuviivojen ansiosta.

Uusi ominaisuus: tallennus kansioittain. Minulla alkoikin olla kahden vuoden kuvien teon jälkeen kaaos omassa Piktochartissani.

Kuva kansiorakenteesta.
Kansioiden tekomahdollisuus tuli Piktochartiin ennen joulua.

Tulossa oleva ominaisuus: Team-tili. Piktochart on lanseeraamassa alkuvuodesta uutta ominaisuutta, mahdollisuus perustaa tiimille useamman käyttäjän yhteinen tili.

Pääsimme THL:n viestinnässä mukaan beta-version testausryhmään ilmaiseksi. Tilille sai määritellä kymmenen käyttäjää (varsinaisessa Team-tuotteessa ryhmän kokoja voi olla useampia). Loimme Team-tilille templatet usein tarvitsemillemme kuville, esimerkiksi tapahtumailmoituksille.

Miten kätevää, että jokaisen ei tarvitse aloittaa kuvan tekoa aina alusta. Organisaation näkökulmasta ominaisuus on todella hyödyllinen ja uskon että muiden sovellusten on kehitettävä pian vastaavia.

Kuva Facebook-kokoisesta mallipohjasta.
Piktochart Team -versiossa tiimin jäsenet voivat käyttää yhteisiä mallipohjia kuvien tekoon.

Piktochartin huonot puolet

Charts: palvelussa voi tehdä pylväskaavioita, piirakoita ja muita graafeja, mutta siellä on tarjolla myös kyseenalaisia muotoja, esimerkiksi kolmion mallinen pylväskaavio (pitääkö siitä katsoa kärkipiikkiä, pinta-alaa?).

Esimerkki kyseenalaisesta graafimuodosta ja huonosti näkyvistä teksteistä.

Graafeissa olevat tekstit (esimerkiksi värien tulkinta) ovat pientä harmaata piperrystä, eikä niitä voi muokata. Siksi yleensä peitän ne valkoisella laatikolla ja teen tekstityökalulla itse paremmat. Teemme joskus niinkin, että graafi tehdään Excelissä ja kuva viimeistellään Piktochartissa.

Kartat: Piktochartissa käytetään karttaprojektiota, joka on suomalaisen silmään outo, Suomi on ylhäältä pullero. Käytän siksi mieluiten muita karttakuvia. Piktochartin Suomi saa olla vain hailakkana taustakuvana.

Ylhäältä pullukka Suomi
Ylhäältä pullukka Suomi.

Templatet: Pro-templateissa on valtavasti pitkiä infograafeja, joita en itse paljon tarvitse tai käytä. Tarvitsemme eniten somekuvia, kuvitusta verkkosivulle ja presentaatioihin – eli vaakamallisia.

Myös kuvituksissa/muodoissa olisi mielestäni kehitettävää. Osaisin luetella kymmenen usein tarvittavaa muotoa joita sieltä puuttuu, aikajanoja, portaita, organisaatiokaavio, yleiset metaforat kuten jäävuori.

Presentation-template on suhteessa 4:3, joka alkaa olla jo vanhanaikainen.
Jos itse kehittäisin palvelua, tekisin valmiiksi tarjolle somekokoisia pohjia, esimerkiksi Facebook-kokoisen templaten. Somepalvelujen kuvakoot vaihtelevat ärsyttävästi vuosittain, mutta eikö se olisi jo palvelua, että templatet päivitettäisiin aina muutosten mukaan?

Piktochartiin ei voi tuoda omia fontteja, mutta näihin helppokäyttöisiin ei yleensä voikaan. Plussaa on se että Arial on listassa, toisin kuin vaikka Canvassa, jossa on jännästi Arialle.

Piktochartin pro-versiossa on mahdollisuus tehdä printtiä. Minä en käyttäisi näitä ohjelmia printattavien visualisointien tekoon, en usko niiden laatuun. Kerran näin Piktochartin infograafin painettuna versiona, ja siinä oli ohuen ohut päätteetön fontti (sans serif), joka vilisi silmissä. Painotuotteiden teko on ammattitaitoisen graafikon työtä.

Kiinnostusta vapaampaan tekemiseen, mutta en luovu Piktochartista kokonaan

Olen raskaan sarjan käyttäjä ja teen kuvia paljon. Olen käyttänyt Piktochartia pari vuotta, mutta nyt tuntuu että haluan käyttööni enemmän ominaisuuksia ja vapautta visualisoinnin muodolle, joten opettelen pikkuhiljaa Illustratoria.

Siitä huolimatta epäilen, että nopeaan tarpeeseen tartun jatkossakin Piktochartiin tai muuhun infograafiohjelmaan.

Tässä Kuulun blogikirjoituksessa arvioidaan Piktochartia ja muutamaa muuta vastaavaa visualisointisovellusta, mukana on myös graafikon kommentti.