Käykö sinulle joskus niin, että tarvitsisit juttusi oheen kuvan, mutta et millään löydä sopivaa? Itse joudun usein tällaiseen tilanteeseen. Silloin toimin näin.
Tapahtumakuva
Tapahtumalle tarvitaan aina joku kuva.
Tarvitset sitä ainakin ennakkomarkkinointiin somessa ja uutiskirjeissä.
Tapahtumakuva toimii myös seinälle heijastettavana starttikuvana itse tapahtumapäivänä. Jos kuvasi on kiva, yleisösi haluaa napata siitä kuvan puhelimillaan ja jakaa sen somessa. Näin tieto leviää.
Save the date -tyyppiset, hyvissä ajoin ilmoitettavat tapahtumat voivat olla ongelma, koska et ole ehtinyt löytää tarpeeksi hyvää kuvaa.
Ota apuun geneerinen kalenterikuva. Itse olen piirtänyt pari erilaista. Pädilläni on niistä blanko-versiot jonka sitten täytän.

Jos käytössäsi ei ole sähköistä piirtelyvälinettä, voit merkata tapahtuman nätisti oikeaan paperiseen kalenteriin, ottaa siitä kuvan ja jakaa sen.
Vinkki: kun kuvaat kirjoitusta tai piirrosta paperilla, käytä siihen puhelimen skanneri-appsia, tulee paljon siistimpi. Minulla on Scannable-niminen mutta niitä on muitakin.
Yksinkertaisen kalenteriruudukon löytää myös ikonikirjastoista – saattaisi toimia sekin.
Vaihtoehtoja oikeille ihmisille
Haluat kuvaan ihmisen, mutta häntä ei saisi tarkasti erottaa? Siluetti. Siluetin saa pienellä askartelulla läntättyä valokuvan tai värillisen taustan päälle, voi tulla ihan kiva.
Tämä on yksi ilmainen siluettikuvapankki.
Oma suosikkini: piirrä itse. Käsin piirretyt kuvat ovat geneerisiä kuvapankkikuvia sympaattisempia.
Kollega Riia etsi pitkään somepostaukseensa sopivaa kuvaa tuloksetta, kunnes eräs työkavereista suostui nopeasti piirtämään sen. Ja kas, siinä on etsitty itä-Suomen mies. Kuvaa jaettiin somessa harvinaisen paljon. Tässähän oli myös erinomainen idea.

Erilaista ja samanlaista
Tämä kuva sopii yllättävän moneen: paljon asioita kuvassa. Nappeja, helmiä, jääkaappimagneetteja, sateenvarjoja, kurahaalareita – jotain joka täyttää kuvan ja näyttää hauskalta.

Lasten lelut ovat aivan erinomaisia kuvattavia, kuvapankeistakin löytyy palikkatorneja, palapelejä ja legoja. Itse voit miettiä muodostelmia ja symboliikkaa, valita harmonisia väriyhdistelmiä ja niin edelleen.
Yksi tapa tuunata tällaista kuvaa on muuttaa se mustavalkoiseksi ja jättää vain osaan kuvasta värejä. Ipadille on siihen helppo ohjelma, Color Effects, jossa siis ”väritetään” takaisin värit tiettyihin kohtiin.

Muodostelma kauden marjoista
Te varastatte nyt hyvän ideani mutta: vanhustenhoidon laadun iso seminaari nimeltä RAI-seminaari (RAI on kansainvälinen hoidon laadun järjestelmä) on aina syksyllä. Olen lasten kanssa ulkoillessa askarrellut pihlajanmarjoista seminaarin nimen tapahtuman kuvitukseksi.

Viime syksynä tehtiin jopa making of -animaatio, jota en tässä nyt kuitenkaan julkaise. Tässä siitä pari kuvaa.
Teksti huurteisessa ikkunassa voisi myös toimia, miksei hiekka ja lumikin. Näistä saattaa selvitä jos on hyvä kuvaaja, koska tekstin pitää erottua.
Ota itse kuvia jemmaan
Ei ole yksi eikä kaksi kertaa käynyt niin, että kun tarvitsen kuvaa suomalaisesta ruokakaupasta, terveyskeskuksesta, kirjastosta, odotushuoneesta, ovikellosta, rappukäytävästä tai jääkaapista, sellaista ei kuvapankista löydy.
Jos käytössäsi on nykyaikainen puhelin eli hyvä kamera, napsi peruskuvia ihan itse. Olen itse haukkana kuvaamassa kaikenlaista. Myös turhaa, mutta digitaalinen filmihän ei ikinä lopu.
Tässä pari esimerkkiä: toisen otin poikani koulun kuviksenluokasta ja toisen kun olin terveyskeskuspäivystyksessä lapsen kanssa.
Älä käytä kuvia tunnistettavista ihmisistä, ellet ole kysynyt heiltä lupaa julkaisuun. Olisin tässä ennemmin liian varovainen kuin löpsö.
Tutkimuksen tai työn eteneminen
Oletko tieteilijä? Vaikka et tutkisi sademetsän eksoottista eläimistöä, on tekemisissäsi kiinnostavaa kuvattavaa. Ota kuvia työsi eri vaiheista. Työpajoista, kirjoista joita olet lukenut, omista muistiinpanoistasi, lomakepinoista, tutkijatapaamisista, hassutteluista…
Ota kuvia, vaikka et vielä tietäisi käyttöäkään.
Saatat saada niistä aikaan tarinan työsi etenemisestä ja usko minua: kun sen teet, se auttaa kun kerrot tuloksistasi.
Kunnioita aina kuvaoikeuksia. Älä koskaan käytä kuvaa, ellet ole varma saako sitä käyttää. Hyviä kuvia löytyy myös ilmaiseksi, mistä esimerkkinä tämä Kaskas Median lista suomalaisista kuvapankeista, yksi suosikeistani.
Mitä kuvia sinä käytät? Jaa ideasi yhteiseksi hyväksi.
Lukuvinkki: Tässä kollegani Riian oiva kirjoitus kuvien etsimisestä esitykseen: Kaikkeen tarvitaan kuva! Ethän jätä sen etsimistä viime tippaan?
Muuta aiheesta