Miten vaikutat: auktoriteettina, roolimallina vai ystävänä?

Ole rento. Ole kuin kuningas tai kuningatar. Liiku hitaammin. Ota aikasi.

Olin eilen Suomen parhaassa vaikuttamisviestinnän tapahtumassa, Retoriikan kesäkoulussa.

Päivän aloitti hollantilainen Pacelle Van Goethem, joka on karisman sekä persuasiivisen eli suostuttelevan viestinnän asiantuntija.

Hän on selvittänyt, mistä karismaattisten ihmisten vaikutusvalta oikein tulee. Hänen ryhmänsä on tutkinut muun muassa kokousten kulkua, milloin niissä tapahtuu vaikuttamista. Vaikkapa kun useampi ihminen alkaa nyökytellä, mikä sen sai aikaan?

He tunnistivat kolme vaikuttajatyyppiä

  • Auktoriteetin (mielestäni Angela Merkel)
  • Roolimallin (mielestäni Michelle Obama)
  • Ystävän (mielestäni Oprah)

Kuulija päättää, millaisena hän ketäkin pitää. Arvioimme hyvin nopeasti uudesta ihmisestä, onko hän meille auktoriteetti vai ennemmin ystävä.

Tyypit eivät ole toisiaan poissulkevia vaan päinvastoin: mitä useampaa tyyliä meissä on, sitä vaikuttavampia olemme sosiaalisissa tilanteissa.

Pacellella oli vinkkejä, miten saada itsestään irti hieman enemmän näitä kolmea.

Lisää auktoriteettia?

Jos katsot Angela Merkeliä TV:ssä, millainen mielikuva tulee? Nainen ei epäröi piiruakaan. Tämä on auktoriteetille tyypillistä ja huokuu kokonaisuudesta, puhetyylistä ja eleistä.

Mutta miten minä voisin tulla vähän enemmän Angelaksi?

Pacelle Van Goethem kertoi lystikkään vinkin: pidä pää paikallaan puhuessa.

Kokeilepa huviksesi videokameralle, sano sama asia nyökytellen tai pää paikallaan. Eikö tule aivan eri vaikutelma?

Pacelle oli alun perin kuullut vinkin teatteriohjaajalta, joka valmensi vilkkaita nuoria näyttelijöitä jähmeiksi Shakespearen näytelmään.

No joo, ehkä tätä ei kannata ottaa elekielen kantavaksi ideaksi, sillä kielletty liike purkautuu usein jonain toisena liikkeenä, voi tulla heijaamista tai muuta.

Mutta elekieli liittyy statukseen. Jos mietit vaikkapa millaisessa asennossa kaksi työkaverusta jakaa toimiston pieniä salaisuuksia. Siinä ollaan päät kallellaan, jalat voi olla ristissä, ylävartalo ennemmin supussa kuin leveänä. Ollaan samalla tasolla ja bondataan.

Oma asento kannattaa välillä tiedostaa ihan jo ergonomisista syistä.

Lisää roolimallia?

Roolimalli on henkilö, jota haluamme seurata. Mielestämme siisti tyyppi siis.

Minulle sellainen voisi olla vaikkapa maapallon toisella puolella asuva viestintäkonsultti Shelly Davies, joka sanoo suoraan, miten kamalaa kapulaa työelämän viestintä välillä on ja vaikuttaa muutenkin nastalta.

Van Goethemin mukaan saamme itseemme ‘roolimallin henkeä’, kun tuomme keskustelussa esiin perspektiiviä ja kokonaiskuvaa: ”Olemme täällä koska haluamme _____, roolimme on tässä asiassa _____.”

Esimerkkitilanteena Pacelle kertoi tilanteesta, jossa perusteli pojalleen ettei hän saa syödä M&M-karkkeja ennen aamupalaa: ”Olen äitisi ja haluan että olet terve. En missään tapauksessa aio suostua karkin syöntiin ennen aamupalaa.”

Miettimisen arvoista.

Lisää ystävällisyyttä?

Mistä tunnet ystävän? Hyväntahtoisuudesta. Hän haluaa sinulle hyvää.

Lisää tätä piirrettä tulee yksinkertaisesti menemällä vuorovaikutustilanteisiin ajatuksella, että toinen on tärkeämpi.

Ja tämä on itse asiassa puhujan tärkein ominaisuus – hän on yleisön edessä palvelutehtävässä.

Kaikille tyypeille neuvo

Aivan lopuksi Pacelle Van Goethem antoi neuvon kaikille, jotka haluavat saada vaikusta aikaan sosiaalisissa tilanteissa.

Ole rento.
Ole kuin kuningas tai kuningatar.
Liiku hitaammin.
Ota aikasi.

Ja totisesti: katsokaapa tästä videosta miten rauhassa Obamat kävelevät tuhansien ihmisten hurratessa.

Pitchauskisoissa olen nähnyt päinvastaista, miten ihmiset koittavat selvitä tehtävästä puhumalla mahdollisimman nopeasti. Ei hyvä idea. Pikapuheesta tulee sellainen olo, että ”Ku ei mua kukaan yleensä kuuntele niin mä sanon nyt ihan nopeesti.”

Kuvassa Antti Mustakallio ja Katleena Kortesuo lavalla.

Haluan kiittää Kesäkoulun rehtoria Antti Mustakalliota ja varareksi Katleena Kortesuota aivan ihanasta päivästä!

#100DaysProject 64/100. Kirjoitus liittyy samalla sadan päivän piirustushaasteeseen #100DaysProject, jota teen Twitterissä ja Linkedinissä.

Mari