No nyt on tarina: Timmiksi vankilatyyliin

All you need is your body, small constrained space and your favourite ex-convict to get the prison body you’ve always wanted.” (Coss Marte TEDxWanChai)ConBody on New Yorkin uusi kuuma treenilaji. Se on rankka bootcamp-henkinen treeni, jonka tekemiseen tarvitaan vain vähän lattiapinta-alaa eikä juuri mitään välineitä.

Erikoiseksi lajin tekee se, että laji on kehitetty vankilaoloissa, ja vetäjät ovat kaikki entisiä vankeja.

ConBodyn perustaja on nyt kolmekymppinen Coss Marte, joka sai pitkän tuomion huumekaupasta 23-vuotiaana. Hän oli myynyt huumeita 13-vuotiaasta ja ehtinyt kymmenessä vuodessa rakentaa kaupastaan miljoonabisneksen.

Vankilaan mennessään Marte oli yli satakiloinen. Lääkäri varoitti häntä vakavista muhivista terveysongelmista.

Marte sai kipinän alkaa treenaamaan ja kehitti selliin sopivan jumppaohjelman, jolla lähti puolessa vuodessa 30 kiloa pois.

Vankilasta vapauduttuaan Coss Marte lähti levittämään treenirutiiniaan – aluksi ilman toimitiloja puistoissa, mutta homma lähti nopeasti lentoon niin että nyt sellijumppatunnit ilmeisesti paukkuvat osallistujista, ja tunneille voi osallistua nykyisin myös verkon kautta.

Tarinankerronta on ollut kuuminta hottia brändinrakennuksessa jo vuosia, eikä kuume ota laantuakseen.

Jos asian halutaan tarttuvan ihmisten mieleen, on jutussa oltava juoni.

Mutta harvalla tarina on näin kietoutuneena palveluun kuin ConBodyssa. Se läpäisee kaiken.

Tarinankertoja – ellei jopa julistaja

Marte myi aikanaan huumeita uusille asiakkaille painattamalla 10 000 käyntikorttia ja jakamalla niitä kadulla bongaamilleen potentiaalisille asiakkaille.

Treeniohjelmaansa markkinoidessaan hän tunnisti uuden asiakaskunnan: tuhannet ja tuhannet newyorkilaisnaiset ”yoga pantseissaan”.

Coss Marte kertoo tarinansa kaksikymmentä kertaa päivässä ja jos saa mahdollisuuden, hän oikein julistaa sitä.

Kaikki ConBodyn ohjaajat ovat entisiä vankeja. Verkkosivuilla heidät esitellään amerikkalaiseen pidätyskuvatyyliin ”mugshoteilla”, ja sivuilla kerrotaan hieman heidän historiastaan.

Marte kouluttaa ohjaajia suoraan vankiloista. Vankilataustasta kertominen avoimesti – jopa niin että se on myyntivaltti – on varmasti helpottavampaa kuin salailu ja stigma, joka siihen yleensä liitetään.

Hän on tietysti puhunut myös tarinankerronnan superareenalla, TEDx:ssa. (TEDx-tapahtumat ovat kuitenkin paljon pienempiä kuin varsinainen TED-konferenssi).

Vankilateemasta piisaa kerrottavaa

ConBodyn treeniohjelmat noudattavat periaatetta: ”All you need is your body, small constrained space and your favourite ex-convict to get the prison body you’ve always wanted. (Coss Marte puheessaan TEDxWanChaissa).

Jumppasaleissa on vankilatyylinen kalustus kaltereineen ja selleineen. Välineitä ei juuri käytetä, Marte on halunnut pitää varustelun niukkana kuten oikeassakin vankilassa.

Nettitreenien nimissä on vankilahenkeä: ”Tough love tuesday”, ”Lock Down Wednesday”.

Asiakkaista vankilateema on epäilemättä jännittävää, ja tuo mieleen TV:n vankilaohjelmat. Ankara armeijahenkinen treeni vetoaa ilmeisesti moniin, tämä antaa siihen vielä ovelan twistin.

Vankilamaailmasta riittää ammennettavaa sisällöntuotantoon: muun muassa tämä video ”Kuinka tehdä vankilaburrito” on levinnyt viraalisti (eli ilman suurta markkinointipanostusta) miljoonille katsojille.

Ei pelkkää bisnestä

Coss Marte on epäilemättä bisnesmies ja markkinoija, mutta hänellä on myös isompi tavoite. TEDx-puheessaan hän kertoo, että kolme neljästä amerikkalaisvangista palaa vapauduttuaan bumerangina takaisin – yhtenä syynä on ex-vankien vaikea työllistyminen ja vankilataustan painolasti.

Marte yrittää omalla panoksellaan helpottaa vankien tilannetta, työllistää ja antaa positiivista esimerkkiä – ja tehdä siinä samalla rahaa. ”Tämä ei ole vain bisnes, tämä on muutosliike, hän sanoo.

Coss Marte kertoo tarinansa kokonaan TEDx-puheessa, jonka voit nähdä täältä.

Vankilajumpan tarina on kerrottu monissa USA:n suurissa medioissa aina New York Timesista Men’s Healthiin.

Muita viestintäkeissejä elävästä elämästä