Nopein tapa tehdä siisti A4-lärpäke

Julkaistu alunperin Linkedinissä kesällä 2017.

Aiot pitää esityksen huomenna ja haluaisit jakaa tärkeimmät pointit myös paperilla? Ratkaisu on jokaisen toimistotyöläisen koneelle valmiiiksi asennettuna: Power Point tai Keynote.

Nopein tapa tehdä siisti A4-posteri

Näin se tehdään:

  1. Aloita uusi esitys
  2. Vaihda dian suunta pystyksi
  3. Valitse kooksi A4

Saatat huomata, että diaan istutetut graafiset elementit venähtävät rumasti, koska yleensä ne on suunniteltu vaakadialle. Siksi lähde liikkeelle tyhjästä pohjasta ja vie logo tai muu tunnus diallesi erikseen. Suosittelen kahta palstaa ettei lopputulos näytä word-dokkarilta.

Jos jaat tekemäsi A4-sivun sähköisenä, kannattaa muuttaa se PDF-muotoon, jolloin se tulostuu nätisti eivätkä elementit heittele.

Käyttäisin pystymallisia PPT-dioja vaikka näin

Tekisin seminaariesityksestäni koosteen nostamalla siihen puheeni keskeiset pointit ja pari kivaa kuvaa. Voisin jättää vaikkapa tyhjän ruudun, jossa olisi kuulijalle pohdintakysymys. Laittaisin mukaan yhteystietoni ja mukavan tervehdyksen.

Tai kooste voisi sisältää jotakin ekstraa: huoneentaulun, cheat sheetin, tarpeellisen työkalulistan. Jos olisin ovela markkinoija joka haluaa koota kontakteja, luovuttaisin sen sähköisesti yhteystietoja vastaan.

Tekisin infograafimaisen koosteen teemasta: tekstiä, kuvia, graafeja, 3 pointtia siitä sun tästä… Lopputulos ei ehkä ole maailman näyttävin, mutta Power Point tottelee niin hyvin, että sillä saa tehtyä moitteetonta jälkeä. Tähän on olemassa myös valmiita templateja – täällä 15 ilmaista ppt-infograafipohjaa.

Jos olisin työpajan tai kehittämispäivän järjestäjä, kokoaisin pikapikaa syntyneet ideat yhdelle paperille ja lähettäisin sähköisesti osallistujille. Työpajoista kertyy hyvää aineistoa, joka ei saa jäädä post-it -lapuille, hyödyntämättä.

Esimerkki työpajakoosteesta.

Tässä esimerkki. THL järjestää ikääntyneiden ja omaishoidon kärkihankkeen teemoista työpajoja. Mietimme, mikä olisi fiksu tapa koota ryhmätöiden tulokset myöhempää käyttöä varten, ja tällaiseen päädyimme.

Aika kätevä, eikö? Eikä mennyt kauaa.

Joka tapauksessa tekisin kauniin pohjan, jossa on teksti- ja kuvapaikkoja valmiiksi aseteltuna: näin saisin tarvittaessa vaikka kymmenessä minuutissa tehtyä siistin lärpäkkeen. Värejä ja kuvia vaihtamalla ilme muuttuu. Kuin karvalakkiversio esitteestä.