Ruokakauppa, jossa myyjät tanssivat tiputanssia

Lowes Foods on USA:ssa Etelä-Carolinassa toimiva ruokakauppaketju, jolla ei vielä jokunen vuosi sitten mennyt ollenkaan hyvin. Kaupasta puuttui jokin olennainen vetovoimatekijä, ja se menetti jatkuvasti asiakkaita muun muassa kasvavan nettikaupan takia.

Lowesin johto palkkasi apuun tanskalaisen Martin Lindströmin, jonka erikoisuutena on ”small data” – pienet arkiset havainnot ja näiden yhdistäminen isoksi kuvaksi.

On kiehtovaa mitä hän löysi.

Hän tulkitsi, että amerikkalaiset – varsinkin kotirouvat jotka paljon käyvät ostoksilla – kulkevat pitkälti pelon voimin. Kodin turvasta hypätään autoon ja kaupoille, mutta tekemisiä leimaa pitkälti pelko ja jatkuva varuillaanolo.

Tätä Lindström halusi vastustaa, kun Lowes-kaupat uudelleenkonseptoitiin.

Lyhyesti sanottuna: hän halusi tuoda aikuisille asiakkaille leikin tuntua, hauskuutta ja yhteisöllisyyttä.

Ja näin hän sen teki.

Tiputanssi

Lowes-kauppa oli jo aikaisemmin kuulu grillatuista kanoistaan.

Grillipisteestä tehtiin hauskannäköinen ja kokeille laitettiin kanahatut päähän, mutta tämä on erikoisinta: aina kun uunista tulee uusi satsi grillikanaa, alkaa kaiuttimista soida biisi, ja koko henkilökunta tanssii tiputanssin.

Totta se on, siitä on video.

Juhlava kanan ojennus

Grillipisteen tuotteille halutaan antaa erikoisfiilis, joten myyjät on koulutettu ojentamaan kanapaketti tietyllä tavalla.

Tiedättehän, miten japanilaiset ojentavat käyntikorttinsa: kahdella kädellä rinnan korkeudelta, eli ”sydämestään”. Lowesissa kanapaketti annetaan samalla tavalla arvokkaasti, kahdella kädellä.

Muitakin keinoja oli.

Erikoiseksi veistetyt hedelmät

Miten paikallinen ruokakauppa voi kilpailla verkkokauppojen kanssa? No paikallisilla tuoreilla tuotteilla.

Lowesin paikallisten hedelmien ja vihannesten osasto erotettiin omaksi luksusalueekseen ja sinne haettiin maanläheistä tuntua muun muassa puukoreilla. Kaupan henkilökunta opetettiin pilkkomaan ja veistämään hedelmiä ja vihanneksia erikoisen mallisiksi. Lapset suostuvat syömään niitä, ja leikkaamista on mukava katsella.

Makkarakone

Paikassa on myös makkarakioski, jossa on videon mukaan jonkinlainen makkarakone, aika uskomattoman näköinen. Siinä on vipstaakkeleita, joita asiakkaat saavat vääntää. Leikillisyyttä lisää.

Olutluola

Miesasiakkaille on tietysti oma olutluola ”Beer den”.

Katsoin Lowesin toimitusjohtajan haastattelun Youtubesta. Hän siinä kyllä loistavasti tiputtelee yrityksen arvoja: local, community, local farmers, ”customers come in and be themselves”.

Jos minä olisin sinnittevä kauppaketju, niin hankkisin tämän Lindströmin suunnittelemaan kauppani.

Kirjakin on kiinnostava. Saatan alkaa oman elämäni Sherlokiksi.

Kirjan kansi: Small data - the tiny clues that uncover huge trends
Kirja: Martin Lindstrom ilman öön pisteitä. Small data – the tiny clues that uncover huge trends.

Muita case-tyyppisiä kirjoituksia