Eihän tätä tajua kukaan! Mitä sote-häkkyrästä voi oppia

Julkaisin kirjoituksen alunperin 10.3.2017 Linkedinissä.

Sote-häkkyrä

Maaliskuussa 2017 somessa levisi kaaviokuva ”sote-häkkyrästä”. Siinä on neljällätoista eri värillä 22 laatikkoa, yhdeksän soikiota, viisi suunnikasta, yksi tähti ja 33 nuolta. Mutkikas kaavio herätti katsojissa hämmästystä, närkästystä ja lopulta hilpeyttä.

On oikein, että ihmiset vaativat ymmärrettävää viestintää. Virkakielen karsintaa on tehty jo vuosia.

Törmään usein siihen, että hankala asia halutaan tiivistää yhteen kuvaan.

Siinä on pari ongelmaa. Joskus asia ei ole vielä kypsä tiivistettäväksi; monta lankaa on vielä solmittavana. Suurempi ongelma on, että ilman selitystä kokonaiskuva ei avaudu muille kuin sen tekijöille.

Näin kävi sote-häkkyrällekin, joka kuvakaapattiin soten valvonnasta kertovasta raportista ja jaettiin sote-kokonaiskuvana. Asiayhteydestään irrotettuna liian mutkikas kuva aiheuttaa – no hämmästystä, närkästystä ja hilpeyttä.

Mitä keinoja meillä on kun selitettävänä on vaikea asia?

Tässä kymmenen ideaa

1. Vanha tiedottajan ohje: kerro se niin, että isoäitisi ymmärtäisi.

2. Kun keräät tietoa, haastattele asiantuntijaa kuin olisit toimittaja. Toimittajat tekevät ihmeitä kirjoittaessaan esimerkiksi sote-uudistuksesta kaikkien ymmärtämällä tavalla. Asiantuntija usein selittää ymmärrettävämmin kuin kirjoittaa.

3. Tuo asia yleisölle tuttuun maailmaan vertaamalla sitä johonkin jonka kaikki tuntevat. ”Nyhtökaura on vähän kuin jauhelihaa, mutta se on tehty kaurasta.”

4. Palastele prosessi vaiheisiin. Siinä on askeleet 1,2 ja 3 ja niissä tapahtuu näitä asioita.

5. Kerro ketä ihmisiä asiaasi liittyy ja miten se liittyy katsojaasi (tai lukijaasi). Kirjoittaja ja visuaalinen ongelmanratkaisija Dan Roam sanoo: ”Jos haluat vangita yleisösi mielen, näytä heille ihmisiä. Jos haluat valloittaa heidän sydämensä, näytä heille heidät itsensä”. Ihminen rakastaa ihmistä niin paljon, että näkee kasvoja pistorasioissa.

6. Mikä tekee asiastasi erilaisen verrattuna muihin? Tee taulukko, luettelo tai nelikenttä, jossa vertaat sitä muihin vaihtoehtoihin tai ennen-nyt –tyyppisesti.

7. Kuvaile ominaisuuksia. Rasti ruutuun -menetelmä on yksinkertainen ja toimiva jäsennystapa ja teet siitä nätin vaikka PowerPointilla.

8. Muunna asia ihmisen kokoon. Suuret luvut, rahamäärät ja vuosiluvut ymmärretään, jos ne kutistetaan ymmärrettävään mittakaavaan. Kuinka monen sukupolven päästä merenpinta on peittänyt Kotkan, jos ilmastonmuutos jatkuu samaan malliin? Miten iso velka perheelläsi olisi jos olisitte Suomen valtio?

9. Piirtele asiaa eri vinkkelistä. Keitä ihmisiä siihen liittyy? Missä se tapahtuu? Miten paljon on kuluja/tuloja/aikaa/käyttökertoja/asiakkaita? Milloin tapahtuu ja mitä? Miksi jotakin tapahtuu (syy-seuraussuhde)? Piirrä paljon huonoja piirroksia ja jalosta julkaisukuntoon se, joka kirkastaa ajatuksen parhaiten.

10. Käytä kuvan jalostamiseen tarvittaessa ammattiosaamista. On tutkittu, että kauniiksi koetut visualisoinnit myös ymmärretään paremmin. Informaatio- ja palvelumuotoilijat loihtivat vaikeista asioista hämmästyttävän selkeitä.

Palataanpa sote-häkkyrään. Onko se runsas? On. Kertooko se todellisuudesta? Kyllä. Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon ohjaus- seuranta- ja valvontasuhteet ovat juuri niin monimutkaiset kuin kuvasta näkyy. Tästä voit lukea lisää Eeva Nykäsen blogista 9.3.2017.

Ykkössääntö visualisoinnissa onkin: sen on oltava totta. Kuvalla valehtelu on helppoa – ja sillä on valtava vaikutus ihmisiin.

Mutta kannattaa miettiä, voiko monimutkaisia kokonaisuuksia tarjota yleisölle ymmärrettävinä palasina.

Aihetta liippaavia kirjoituksiani