Suomalainen ei ehkä kestäisi tällaista ensimmäistä työpäivää

Muistatko ensimmäisen päiväsi nykyisessä työpaikassasi? Minä en. Olen aloittanut THL:aa edeltävässä Stakesissa keväällä 2006. Muistan lähinnä pyöröportaat ja että oli pitkiä kokouksia, joissa puhuttiin asioista, joista olin pihalla.

Jos olisin aloittanut maatalouskoneita valmistavan John Deeren palveluksessa Yhdysvalloissa, muistaisin sen varmasti. Katsotaanpa, millainen ensimmäinen työpäiväni siellä olisi.

Ensimmäinen työpäiväni John Deerellä

Pian sen jälkeen kun minut olisi valittu tehtävääni maatalouskoneinsinöörinä, alkaisin saada meilejä uudelta John Deeren ”kaveriltani”. Hän lähettää itsestään valokuvan, kertoo itsestään ja työpaikan tavoista, neuvoo mistä löytyy parkkipaikat ja muuta käytännöllistä.

Ensimmäisenä työaamuna John Deere -kaverini on minua ulkona vastassa, tietysti kahvikupin kanssa.

Astuessani aulaan infonäytöllä lukee: ”Tervetuloa töihin Mari”.

Pääsen työpisteelleni, ehkäpä sielläkin on monitoimitila. Pöytäni ylle on ripustettu lippunen: Uusi työntekijä. Siitä muut hoksaavat, että olen uusi ja piipahtelevat moikkaamassa.

Pöydälleni on laitettu miniatyyrikopio yrityksen perustajan John Deeren 1800-luvulla keksimästä kyntöaurasta sekä kortti, joka kertoo sen tarinan.

Avaan työkoneeni. Kas, siellä onkin jo meiliä! Ensimmäinen viesti on videotervehdys John Deeren toimitusjohtajalta, Sam Allenilta. Hän kertoo siinä yrityksen mission ja toivottaa minut tervetulleeksi.

Käyn lounaalla uusien työkavereiden kanssa.

Iltapäivällä minua käyvät tervehtimässä pomoni sekä pomoni pomo, jotka molemmat sopivat ensi viikolle kanssani kahvitreffit, erikseen siis.

Tällainen sirkus voisi olla monelle suomalaiselle hieman liikaa – kaikesta tästä huomiosta toipuminen veisi minulta viikkoja – mutta ehkä pari kolme näistä voisi tehdä työnantajakuvalle hyvää.

Että muistaisi ensimmäisen työpäivänsä 15 vuoden jälkeenkin.

Chip ja Dan Heath esittevät John Deeren ”First Day Experiencen” kirjassaan ”The Power of Moments”. Se on minulla lukujonossa, mutta tämän tarinan ehdin kuunnella podcastista. Olin aika ällistynyt.

John Deere toimii myös Suomessa. En tiedä millainen ensimmäisen päivän työntekijäkokemus Suomen päässä on (Heathin veljekset ovat amerikkalaisia ja haastatelleet siellä). Yrityksen syntytarina kerrotaan tarkasti myös suomalaisilla nettisivuilla – harvoin näkee yrityssivuilla näin tarkkaa kerrontaa, kannattaa kurkata.